Publicat de: teatrulmasca | martie 3, 2014

Care sunt ingredientele din care se face un spectacol?

Sunt destule si unele mai importante decat altele. Textul sau scenariul, ideea centrala sau mesajul, muzica, miscarea, lumina, decorul, costumele, modul in care sunt invitati si apoi primiti spectatorii, intelesul dat de creatori, intelesul dat de spectatori si inca vreo cateva asupra carora nici nu ma mai opresc. Dar, dincolo de toate aceste lucruri care fac structura spectacolului, consistenta sa, se adauga unul, cel care face ca spectacolul sa fie unic, sa ma si sa-i reprezinte pe ceilalti colaboratori: particica din noi care moare odata cu venirea la viata a spectacolului.  Milioanele de neuroni, credinta, bucatica de suflet, durerea si bucuria, tristetea si voiosia, incrancenarea si relaxarea, confesarea si mutenia incapatanata, intr-un cuvant carnea noastra smulsa si arsa pe jaratecul unei idei.

Daca s-ar putea detalia componentele unui spectacol ati fi surprinsi cat din toate acestea se regaesc in el si in ce cantitate. Cu fiecare spectacol un artist se apropie de moarte si o face fara sa se teama, nu pentru ca nu ar sti acest lucru ci pentru ca lumina acestuia este mai presus de instinctul de aparare al fiecaruia dintre noi. Suntem niste fluturi care murim pe o lampa incinsa nu pentru ca nu am sti acest lucru, nu pentru ca nu am putea sa ne ferim ci pentru ca nu se poate sa te aprinzi fara sa arzi.

In multimea de politicieni guresi si fara rusine, in multimea de oameni care traiesc cu convingerea ca sunt buricul lumii, o lume mai mare sau mai mica dar cu un buric invers proportional cu IQ ul personal, actorul, creatorul de teatru este o scanteie care se stinge in chiar clipa in care a luminat. Teatrul este un joc de artificii care mai lumineaza un pic pe retina celor care au asistat la un spectacol dar care poate sa se reaprinda oricand gratie bucatii de suflet jertfita de fiecare creator. Astfel, teatrul este o efemerida eterna!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: