Publicat de: teatrulmasca | Decembrie 17, 2013

Incredibila agitatie a NEMISCARII!

NEMISCAREA este, asa cum am mai spus, forma absoluta a miscarii, adica spatiul in si din care este posibila orice fel de miscare.

Teatrul mort, despre care vorbea Brook este, intre altele, definit si de pustiul absolut in care se afla actorul atunci cand este pus in situatia de a asculta, de a nu face nimic, de a sta nemiscat. Este incredibil cat de putin sau deloc exprima existenta lor scenica in acele momente, corpul insusi pare o carpa inutila, si este pe toata durata prezentei in scena chiar daca misca cel mai adesea din maini, da din cap aiurea sau merge de colo colo.

Corpul actorului in scena este ENERGIE, nicio particica din trupul sau nu poate sta in repaos absolut, totul se misca, absolut totul. TOUT BOUGE, spunea ori de cate ori avea ocazia Jaques Lecoq.

Am exersat cu studentii NEMISCAREA si este infinit mai obositoare decat orice fel de performanta fizica. Sub aparenta nemiscarii se ascunde o alergare fantastica, o mobilizare generala a intregului sistem muscular si osos si, mai ales, se spun cele mai teribile povesti pentru ca NEMISCAREA seamana cu incercarea de a nu-ti pierde echilibrul pe buza celei mai cumplite prapastii. MISCAREA INVIZIBILA este una din fatetele NEMISCARII. Concret, un grup sau un singur actor trebuie sa se miste dintr-un punct A care unul B intr-un timp nelimitat fara ca privitorul sa observe acest lucru. Practic studentii au incercat o intoarcere pe loc la 45 grade intr-un interval de timp de aproximativ 4 minute cat a durat melodia pe care le-am pus-o si nici macar eu nu am izbutit sa-mi dau seama cand au miscat iar dupa experiment marturiseau ca s-a petrecut ceva uluitor cu ei, ca au fost nevoiti sa concentreze o atat de uriasa resursa incat pana si barierele care mai erau intre ei au fost zdrobite, trebuiau sa izbuteasca impreuna si au facut-o! Vom repeta experimentul vineri dimineata cand facem la teatru un fel de trecere in revista a ceea ce s-a lucrat cu ei pana in acest moment, asa ca, daca exista doritori, putem accepta si o prezenta straina la pseudo examenul nostru.

Stau si ma gandesc la ceea ce mi-au spus dupa exercitiu, adica la energiile care i-au bantuit si mai ales la coeziunea care s-a nascut brusc intre ei daca NEMISCAREA n-ar putea fi un bun exercitiu NATIONAL. Suntem o populatie care se misca haotic, fara tinta, fara Dumnezeu, in minciuna si spaime dintre cele mai cumplite si ma gandesc ca ne-ar prinde bine cateva sedinte de terapie prin NEMISCARE. Aceasta, nemiscarea nationala, adica, ar trebui sa fie precedata de MISCAREA liderilor actuali de pe fotoliile ocupate abuziv si fara rost de vreo zece ani incoace, dara asta este alta poveste si nu vreau sa stric cu ea frumusetea descoperita de studenti si care, acum, mi se pare cu mult mai insemnata. Noi cu noi, ei cu ei! Incredibil ce distanta uriasa ne desparte!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: