Publicat de: teatrulmasca | Decembrie 7, 2013

Spectacolul impodobirii bradului!

Cu siguranta este „un spectacol”. Acest program a devenit el insusi un spectacol in sine, avand toate componentele acestuia, actori, spectatori, actiune, conflict, punct culminant si final, la care, desigur, se adauga ingredientele clipei, aplauzele, strigarile, vorbele, soaptele, zambetele, miscarea teribila a intregului aparat tehnic in spatele scenei.

Am crezut, datorita comentariilor nu tocmai favorabile ale multora dintre noi si chiar ale beneficiarilor, ca ziua aleasa si ora mai ales vor constitui un handicap major si ca nu ne vom afla in fata unui amfiteatru plin. Eroare si ma bucur, la 16,00 nu mai aveai unde arunca un ac, in pofida frigului destul de semnificativ. Brazii erau la locul lor, scena pe care urma sa evolueze trupa invitata, Ceata lu’ Vurtejanu, si ea la locul ei, artistii isi acordau instrumentele, actroii teatrului veniti in par imbracau vestele de Craciun, era o liniste stranie in Amfiteatru, am intrebat de ce si mi s-a spus ca lumea astepata sa dau drumul ostilitatilor. Niciun copil, niciun parinte nu se repezisera sa puna globurile in brazi, ca la orice spectacol era nevoie de gong.

Am salutat lumea, le-am urat cele bune si am invitat copiii nerabdatori sa impodobeasca brazii. poate mai mult decat in alti ani venisera cu lucruri construite special, cate un ornament construit de ei, sau ales anume pentru acest eveniment, unul dintre copii a venit cu un glob care are un beculet in el care poate fi aprins, am fost realmente entuziasmat de ceea ce s-a petrecut, de modul in care copiii si parintii au tratat acest eveniment si participarea lor la el. Fotografiile de pe flickr sunt concludente, frumosi, copiii se catarau pe scari, puneau cu importanta mare globurile in brazi si aduceau prin forta inocentei lor lumina sarbatorilor si pe strada noastra, Bulevardul Uverturii 70.

Au venit covrigii, merele, superbe, nucile, bomboanele, ceaiurile servite cu drag de catre actorii teatrului si lumea s-a bucurat de ele. Au urcat apoi pe scena cei de la Vurtejan si m-a impresionat teribil cocertul lor, mult mai variat si mai plin de bucurie decat altadata, cu multe sonoritati cunoscute si mai putin cunoscute, cu multe dintre colindele pe care le stiam cu totii de la Hrusca, dar in interpretarea lor voioasa, energica, extrem de calda. S-a cantat si despre Basarabia si dorul nostru nestramutat de a o intoarce la patria mama si oamenii au frematat, dovada ca istoria are legile ei si ca nicio ruptura, niciun accident nu pot dainui decat vremelnic. A fost frumos momentul si tricolorul fluturat a avut parca irizari de adevar si bucurie. Basarabia va veni acasa oricat de multi si de grei vor fi ticalosii care o impiedica, ba, as zice, cu atat mai mult cu cat sunt intr-adevar si multi si grei. Au dansat unii si m-am bucurat sa-i vad printre ei pe noii mei studenti de la Hyperion, asa cum m-a intristat sa constat ca din generatia anterioara doar Georgiana era acolo. Copiii au prins lacate in gard si cine stie, poate ca povestea aceasta va avea totusi un destin mai bun decat pana acum, se va lega desigur si de noua premiera cu Romeo si Julieta si Militarii vor avea un punct de atractie turistica fara precedent. Intre timp ne imbratisam unii pe altii, ne sopteam vorbe de multumire si, ceea ce m-a impresionat cu adevarat, erau parinti foarte tineri, unii dintre ei cred ca participasera acum zece ani la prima editie a impodobirii bradului. In toata aceasta bucurie colectiva, un locuitor al cartierului, aflat la balconul care dadea in strada Dealul Tugulea, adica vizavi de teatru, peste drum, a reclamat la politie ca este deranjat de zgomot. Colindele de Craciun erau pentru el zgomot si bucuria colectiva a unor oameni,locuitori ai aceluiasi cartier, era pentru el motiv de deranj. Politistii au venit, au ridicat din umeri, asta este, legea spune ca politia se deplaseaza chiar sau mai ales la reclamatiile cretine ale unor insi certati cu bunul simt, cu dragostea fata de aproape si cu respectul pentru actul de cultura. La multi ani, vecine, sa-ti mearga bine in anul care vine si daca Dumnezeu va ingadui, sa nu ai bucurii pe masura sufletului dumitale, cine stie, nu este niciodata tarziu sa devii OM.

Ne-am despartit cu greu unii de altii, oamenii plecau zambind, ducand cu ei samanta unei bucurii pe care aveau sa o sadeasca in propriile case. A mai trecut un an, am mai impodobit bradul la Masca, am mai trecut, actori si spectatori, tehnicieni, functionari prin furcile si bucuriile „unui spectacol”. Din astfel de intamplari se poate naste ceva, sunt sigur. Populatia in care s-a transformat acest popor, cu o acceleratie a dezastrului mai ales in ultimii zece ani nu lasa loc prea multor optimisme, dar ceea ce era in ochii oamenilor aseara ma facea sa sper, sa cred ca ne vom trezi, ca nu vom mai accepta mizeria minciunii si jegului, ca nu vom mai fi tentati sa reclamam la politie ca suntem deranjati de bucuria aproapelui nostru, ca vom fi capabili sa ne reamintim ca traim pentru a avea un tel si nu doar pentru a ne bucura de jertfa pentru telul lor a unor generatii trecute.

La multi ani, prieteni!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: