Publicat de: teatrulmasca | Decembrie 4, 2013

Linistea miscarii in relanti!

Gerard David, pictor olandez din perioada Renasterii, realiza intre 1498-1509 un tablou absolut fantastic, Nunta din Cana, o capodopera in adevaratul sens al cuvantului. Ceea ce impresioneaza insa mai mult decat orice la acest tablou este linistea absoluta a personajelor sale, indiferent care le este rangul si rolul in povestea atat de cunoscuta pe care o spune pictura.

Este un adevarat imn al linistii, tacerea domina totul, fiecare personaj priveste in interiorul sau, pare un adevarat balet al plonjarii in abisurile cele mai necuprinse al fiintei umane. Nemiscarea lor este pe masura linistii care s-a instapanit, nemiscarea pare a raspandi linistea care, la randul ei, impune personajelor o gratie statuara incredibila. Este un tablou cu statui vivante a caror nemiscare lasa loc acordurilor unei simfonii a linistii.

Am incercat astazi cu studentii mei un moment de miscare continua in relanti tocmai in cautarea linistii interioare care sa le declanseze povesti care, spuse sau nu, sa se defineasca drept bagajul propriu de stari pentru fiecare dintre ei. Nu am avut timp sa discut dupa aceea despre ce s-a ivit in ei, daca au aparut imagini, dar era cat se poate de limpede ca miscarea aceasta continua si in relanti lasa loc important unei linisti creatoare, una din cutele careia se vor fi ivit sau se vor ivi, sunt sigur, imagini, amintiri.

Linistea este un teritoriu pur in care plutesc stari, sentimente, imagini, culori, senzatii, linistea este una din temele principale ale prezentei actorului pe scena. linistea inseamna gand, inseamna forta. Miscarea continua si in relanti este un athanor in care se macina, se calcineaza si reinvie LINISTEA!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: